30 iul.
2023

Despărțirea în scris în interiorul cuvintelor

Dă click pe imagine pentru a vedea explicația.

 

Despărţirea la capăt de rând este identificată frecvent, în mod impropriu, cu despărţirea în silabe/silabaţia/silabisirea.
În realitate este însă vorba de două operaţiuni distincte, deşi corelative.
Despărţirea în silabe desemnează segmentarea cuvintelor după structura lor fonetică, priveşte sunetele şi se face după criterii articulatorii. Ea este la origine orală şi nu se reproduce în scris decât în puţine împrejurări (fără legătură cu poziţia cuvintelor pe rând). Silabisirea este utilizată (rareori în textele non-lingvistice) pentru a reproduce pronunţarea sacadată, silabă cu silabă – de ex. în unele opere literare, unde are o anumită valoare stilistică –, precum şi în analiza poeziei, pentru a pune în evidenţă metrica bazată pe ea.
Despărţirea la capăt de rând, practicată în scrisul uzual mai frecvent decât cea în silabe, este reglementată printr-un sistem convenţional de reguli. Din ea rezultă în scrisul uzual succesiuni (numite uneori „silabe ortografice”) care coincid adesea cu silabele (propriu-zise, fonetice). Ea implică în principal litere şi în subsidiar sunetele pe care le notează acestea. (DOOM3)

Dă un test aici!

One thought on “Despărțirea în scris în interiorul cuvintelor”

  1. Foarte interesant! Am invatat ceva nou astazi! Putini stiu sa faca deosebirea dintre despartirea in silabe si despartirea la capat de rand! Incurajez toti cei care sunt interesati sa faca acest test pentru a imbogati cunostintele lor!

Lasă un răspuns.

ÎNSCRIERE

Înscrie-te acum pentru meditații online la limba română!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume
E-mail

Sprijină-mă!

Become a Patron!

Sprijină cu o donație acțiunea de promovare și cultivare a limbii române pe internet!


Dă click pe butonul de mai sus și vezi despre ce este vorba!

Categorii

Arhivă