3 sept.
2022

Subiect greșit la admiterea la Academia de Poliție 2022

Subiect greșit la admiterea la Academia de Poliție 2022

Subiectul 16 de la proba scrisă de limba română din cadrul examenului de admitere la Academia de Poliție, sesiunea august 2022, a fost prost conceput și trebuie anulat.

Subiect greșit la admiterea la Academia de Poliție 2022
Subiect greșit la admiterea la Academia de Poliție 2022

Itemii cu alegere multiplă fac parte din categoria itemilor obiectivi pentru că se caracterizează tocmai prin obiectivitate, adică nu permit interpretări subiective. Răspunsul corect al fiecărui item este unul singur, iar elevul trebuie să-l aleagă dintr-o listă de variante plauzibile și paralele.
Itemul 16 este prost construit, pentru că încalcă o regulă simplă: nu are doar un singur răspuns corect. Variantele b) și c) sunt ambele admisibile, prin urmare oricare dintre ele ar putea fi considerată corectă. Totuși, grila de corectură indică drept corectă varianta c). Da, răspunsul este corect, pentru că nu poate fi contrazis total. Dar niciun argument nu ne împiedică să considerăm și varianta b) corectă. Să lămurim.
Sunt date 4 enunțuri. În primele 3 situația este foarte clară. Peste tot verbul „a fi” este auxiliar al diatezei pasive.

În primul enunț, verbul „este îndrumat” este la diateza pasivă și are alături de el și complementul de agent „de familie”. Structura pasivă provine din structura activă: „Familia îndrumă copilul.” Verbul la diateza pasivă „este îndrumat” este format din verbul auxiliar „a fi” și participiul „îndrumat”.

În al doilea enunț, verbul „este chemat” este la diateza pasivă. Complementul de agent nu este exprimat, dar se subînțelege: „de către autoritățile statului”. Structura pasivă provine din structura activă: „Autoritățile îl cheamă la poliție.”. Verbul la diateza pasivă „este chemat” este format din verbul auxiliar „a fi” și participiul „chemat”.

În al treilea enunț, verbul „am fost invitați” este la diateza pasivă. Chiar dacă nu este exprimat, complementul de agent se subînțelege clar: „de către prieteni”. Structura pasivă provine din structura activă „Niște prieteni ne-au invitat la concert.” Verbul la diateza pasivă „am fost invitați” este format din verbul auxiliar „a fi” (la indicativ, perfect compus) și participiul „invitați”.

Și al patrulea enunț, poate fi interpretat ca primele trei. Verbul „este vopsit” este la diateza pasivă. Chiar dacă nu este exprimat, complementul de agent se poate subînțelege: „de către vopsitor”. Structura pasivă provine din structura activă „Vopsitorul vopsește gardul.” Verbul la diateza pasivă „este vopsit” este format din verbul auxiliar „a fi” și participiul „vopsit”. Dacă interpretăm așa, varianta corectă este c) ca în grila de corectură.

Problema este că al patrulea enunț poate fi interpretat și altfel. Fiind foarte scurt, nu avem de unde să știm intenția celui care l-a construit. Poate vrea, cum am spus mai sus, să spună că gardul a suferit o acțiune din partea unui agent, vopsitorul. Dar poate vrea să spună altceva: că gardul are o anumită însușire: „e vopsit, nu ruginit”. Agentul nu e important pentru vorbitor. Însușirea de „vopsit” este cea evidențiată. Și atunci interpretarea este alta. Avem un predicat nominal, în care „a fi” este verb copulativ, iar „vopsit” este nume predicativ. Dacă interpretăm așa, varianta corectă este b).

Aș putea merge mai departe cu analiza și aș putea arăta că mai degrabă varianta b) este cea care ar trebui adoptată, dar mă opresc aici, pentru că este suficient pentru ce mi-am propus: să demonstrez că itemul 16 este construit greșit și el trebuie anulat, pentru că are 2 variante admisibile.

Dacă doar varianta c) a fost considerată corectă,  comisia de redactare a subiectelor a greșit copilărește. Unii competitori au fost avantajați, iar alții au fost dezavantajați.

Unde? La admiterea la Academia care pregătește viitorii apărători ai legii.

Explicația video, aici.

Subiect greșit la admiterea la Academia de Poliție 2022

Lasă un răspuns.

ÎNSCRIERE

Înscrie-te acum pentru meditații online la limba română!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Nume
E-mail

Sprijină-mă!

Become a Patron!

Sprijină cu o donație acțiunea de promovare și cultivare a limbii române pe internet!


Dă click pe butonul de mai sus și vezi despre ce este vorba!

Categorii

Arhivă