„Membri” și „membrii”
Substantivul „membru” pune probleme în scris la forma de plural. Când se scrie cu un „i”? Când se scrie cu doi de „i”?
Explicația gramaticală e simplă. Se scrie cu un „i” când are forma de plural și este nearticulat. Acest „i” este desinență de plural. Se scrie cu doi de „i” când are forma de plural articulată cu articol hotărât. Primul „i” este desinența de plural, al doilea „i” este articolul hotărât. Această explicație este însă inutilă, dacă nu știi gramatică.
Să încercăm cu urechea. Toți românii folosesc forma corectă a cuvântului în vorbire. Problema e că o fac inconștient, fără să știe dacă rostesc forma nearticulată sau forma articulată. Deosebirea sonoră e insesizabilă. Ambele forme au două silabe: „mem-bri” și „mem-brii”. Prima formă – nearticulată – conține, în a doua silabă, doar vocala „i”. A doua formă, cea articulată, conține în plus o semivocală, prin urmare se aude un diftong: „ii”. Doar că urechea noastră nu prea percepe diferența. Așa că vorbirea nu ne ajută la scris.
Pentru a vă scoate din impas, vă recomand un truc. Înlocuiți în construcția voastră cuvântul „membru” cu altul la care diferența între forme este clară, cum ar fi „pom” sau „elev” sau „cal”. Formele de plural ale lui „elev” sunt ușor de deosebit: „elevi”/„elevii”. „Elevi” are un singur „i”, iar „elevii” are doi de „i”. Nicio ureche sănătoasă nu confundă „elevi” și „elevii”. Iată cum procedăm. Dacă nu știm să scriem „acești membri”, înlocuim și zicem „acești elevi”. Se aude clar forma nearticulată, cu un singur „i”. Dacă nu știm să scriem „toți membrii”, înlocuim și zicem „toți elevii”. Se folosește clar forma articulată, cu doi de „i”. „Membrii votează.”/„Elevii votează.” Doi de „i”. „Ei sunt membri ai clasei.” „Ei sunt elevi ai clasei.” Un singur „i”.
Pentru explicația orală dă click pe imaginea de mai jos.
One thought on “„Membri” și „membrii””